Economia

economia

Arxivada la segona causa contra Shakira per frau fiscal

Hisenda manté encara oberta una tercera investigació sobre un suposat frau de l’any 2011

La cantant va evitar la presó pel delicte comès del 2012 al 2014 després de pagar els 14,5 milions defraudats, la penalització i una multa de 432.000 euros

Després que la fiscalia retirés l’acusació, i que l’Advocacia de l’Estat i la Generalitat tampoc l’hagin mantingut, la titular del jutjat d’instrucció número 2 d’Esplugues de Llobregat ha arxivat la segona causa oberta contra Shakira per un suposat frau fiscal comès l’any 2018. La cantant, contra la qual Hisenda manté encara una tercera investigació oberta per suposat frau el 2011, actualment pendent de resolució per l’Audiència Nacional, ja va reconèixer que va cometre frau fiscal (IRPF i Impost de Patrimoni) del 2012 al 2014 per valor d’uns 14,5 milions d’euros, i va acceptar una pena de tres anys de presó que no complirà i que va substituir per una multa de 432.000 euros. Shakira ja havia pagat tot l’import defraudat més interessos, 17,4 milions, i un 50% més de penalització, 7,3 més.

En la seva interlocutòria, la jutgessa sosté que no hi ha cap indici que Shakira hagués omès “de manera conscient i voluntària” informació i documentació amb transcendència tributària respecte les declaracions de l’IRPF i l’Impost de Patrimoni del 2018 al seu assessor fiscal. Segons la defensa de Shakira, “la justícia espanyola posa així fre a la campanya de desprestigi que pateix la cantant per part d’Hisenda”. I el seu advocat, Pau Molins, considera que l’arxivament judicial, sol·licitat per ell fa més de tres mesos, demostra que Shakira “mai” va tenir “comportament defraudatori”. La cantant està “totalment satisfeta” que per fi es reconegui que no va cometre cap frau penal, però la seva lluita contra l’Agència Tributària espanyola no s’acaba aquí”.

En la causa arxivada ara, la fiscalia acusava inicialment Shakira d’haver defraudat uns 5,8 milions d’euros de l’IRPF i l’Impost de Patrimoni del 2018, quan vivia a Esplugues amb el futbolista del Barça Gerard Piqué. L’Agència Tributària li reclamava 5,3 milions d’euros, més els interessos, i la Generalitat li reclamava 547.000 euros més els interessos. Segons la querella de la fiscalia, el 2018 Shakira vivia a Esplugues i estava obligada a pagar l’IRPF de tots els seus ingressos mundials, independentment d’on s’haguessin produït, i per tot el seu patrimoni, amb independència d’on s’hagués generat o estigués ubicat. Així, per tal de reduir el pagament d’impostos hauria fet servir un “entramat societari”, no va declarar alguns rendiments i es va deduir despeses improcedents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Es preveu una campanya de fruita de pinyol “correcta” tot i una caiguda de la producció

Lleida
ECONOMIA

La Xina reaviva la guerra comercial amb la UE amb una investigació antidúmping

BARCELONA

Les botigues de les zones més turístiques ja poden obrir els diumenges

Barcelona

Circuits en funcionament

L’Hospitalet de Llobregat

Fer obsolet el residu

Barcelona
Mar Reguant
Economista i premi nacional de recerca al talent jove de la FCRI

“L’energia barata ja hi és, però cal repartir millor els beneficis”

Barcelona

Casa Jové celebra 150 anys amb l’entrada a Tarragona

Barcelona

Recreacions virtuals de cors perquè els cardiòlegs assagin

Barcelona
Contra xifrada
Anna Pinter Pla

Un bon àpat per la inclusió